Det började med en utflyttad granne

Runtom i Sverige finns tusentals flerbostadshus med upp till tre våningar som saknar hiss. Många av dem byggdes med tanke på alla barnfamiljer under efterkrigstidens babyboom. Med dagens åldersstruktur blir dock deras bristande tillgänglighet ett problem. Många äldre måste lämna en bostad som de egentligen trivs i och skulle kunna bo kvar i om det bara fanns hiss i huset.

Olle Avelin är mannen bakom Level Up som drastiskt sänker tröskeln för att skapa tillgänglighet i dessa äldre hus – och även i helt nya. Allting började med en utflyttad äldre granne i hyreshuset utan hiss i Arbrå, där Olle bor på tredje våningen.

– När min dotter var hos mig brukade hon alltid prata med vår granne när han satt ute på sin balkong, intill vår egen. Men en dag när hon var 15 år och gick ut för att se om han var där fick jag tala om för henne att han varit tvungen att flytta till ett äldreboende. Han klarade inte trapporna längre. Då tittade hon ner mot marken och frågade varför man inte helt enkelt kunde dra upp en hiss mellan balkongerna, berättar han.

Olle avfärdade först dotterns idé som krånglig och tekniskt omöjlig, men när han själv en tid senare stod på parkeringsplatsen nedanför balkongerna med en tung och otymplig bordsskiva som skulle upp till lägenheten, kom han på andra tankar.

– Jag tyckte att vad tusan, hur svårt kan det vara? Det måste väl gå på något sätt att sätta en hiss till balkongerna? Det borde väl rentav vara enklare och billigare än alternativen?

Frustrationen i det ögonblicket sporrade Olle att försöka hitta en lösning. Som tur var bodde han mitt i ett kluster för rätt sorts kompetens inom såväl konstruktion som tillverkning. Kunnigt yrkesfolk hjälpte honom att göra verklighet av sina idéer och resultatet är det unika och patenterade Level Up.

– Det krävde mycket research – med tanke på alla regler och all lagstiftning på det här området skulle jag nog kunna få ihop till tre professurer – och en stor dos ihärdighet, men 2018 godkändes patentet. Nu har vi påbörjat arbetet med att till en låg kostnad revolutionera flerbostadshusens tillgänglighet i Sverige, Europa och resten av världen! avslutar Olle.